Grieks Pasen
(En het mysterie van het zwarte kruis)
Binnenkort is het ook weer Pasen voor de Grieks orthodoxe mensen. Pasen is verreweg de belangrijkste feestdag voor de Grieken. Grieks Pasen valt meestal niet samen met katholiek Pasen.
Dit jaar vieren de Grieken het op 19 april. Het Griekse paasfeest begint eigenlijk met ‘megali evdomada’, ofwel Goede Week. Dan vinden er allerlei tradities plaats en worden er koekjes gebakken, speciaal paasbrood gemaakt, eieren geverfd… Op Goede Vrijdag is het Griekse volk ‘in rouw’. Op zaterdagavond dan begint de paasmis reeds heel vroeg in de avond en duurt voort tot lang na middernacht. De meeste mensen gaan tussen 23 en middernacht naar de kerk, ze komen massaal in hun paasbeste kleren, met kaarsen en er zindert vaak een gevoel van blije opwinding.
De apotheose is als de priester naar buiten komt, op het plein voor de kerk. Hij voert hier het meest cruciale deel van de mis op en geeft het volk het ‘heilige licht’ met een kaars, dit licht geeft iedereen door aan elkaar met de kaarsen die ze bij hebben, vaak mooi versierde kaarsen. Daarbij worden, als paaswens, de klassieke woorden geuit : de Here is opgestaan, hij is waarlijk opgestaan. De kaars wordt brandend gehouden tot men thuis is, waar men dan met de rook van de kaars een kaars boven de deurpost maakt om zo een gezegend jaar tegemoet te gaan.
En dan is het feest! Na een periode van 40 dagen vasten wordt er eerst een stevige vleessoep gegeten, traditioneel van ingewanden gemaakt, gevolg door hardgekookte roodgeverfde eieren, lamsvlees, salades, kaas en afgesloten met traditionele koekjes. Op paaszondag wordt dit hele festijn van eten nog eens herhaald, meetal met een heel lam aan het spit, veel drank en dans, iedereen gaat bij elkaar op bezoek en wenst elkaar het allerbeste.
Tags: Griekse cultuur, Pasen